Beheersingsniveau verschillende vakgebieden blok 3.1

Uit de cirkeldiagram hiernaast zijn verschillende vakgebieden geanalyseerd die ik als leerkracht dien te beheersen wanneer ik voor de klas sta. Over het algemeen gezien springt er geen vakgebied uit waar ik super goed in ben of juist erg slecht. De vakgebieden als aardrijkskunde en science heb ik veel op de middelbare school gehad en examen in gedaan. Hierover weet ik dan ook meer en ben ik zekerder over om lessen in te geven dan over bijvoorbeeld dans, drama of muziek. Dit zijn vakken die ik zelf nooit echt heb gehad en waar mijn eigen interesse niet direct naar uit gaat. Wel zijn dit vakken, ook al ligt dit ver buiten mijn comfortzone, die ik graag wil leren geven omdat dit kan bijdragen aan een positief leerklimaat in de klas. En natuurlijk ook voor mijn eigen persoonlijke groei als leerkracht.

Daarnaast weet ik van mijzelf dat ik niet zo bekend ben met kennis van geestelijke stromingen. Dit is iets wat ik lastig vind maar wel meer in wil groeien. Het is van belang om hier meer over te weten, ook omdat er steeds meer diversiteit in de klassen zijn op het gebied van geloof en cultuur om rekening mee te houden. Om mijzelf hier verder in te ontwikkelen heb ik een leerdoel opgesteld waar ik aan gewerkt heb. 

Verder is mijn kennis over het vak geschiedenis niet zoals het moet zijn. In dit vak heb ik examen gedaan maar het was een vak wat mij niet ligt en ik ook erg lastig vind. Sommige onderdelen als Jagers en boeren en de wereldoorlogen gaan mij goed af omdat hier meer mijn interesse ligt maar de rest is zeker iets om aan te werken. 

Beeldend is dan iets wat helemaal in mijn straatje past, ik vind het ontzettend leuk om creatief bezig te zijn en ook op een creatieve manier lessen te geven. Het bedenken van lessen is dan denk ik ook één van mijn sterkere punten.

Verder vind ik mijn rekenvaardigheid niet slecht maar kan zeker beter op gebieden als breuken, inzicht en vaardigheden. Dit is dan ook iets waar ik mijzelf ook zeker op wil verbeteren tijdens de studie en stages. Daarom heb ik hier ook een leerdoel bij opgesteld, deze is hieronder te vinden. 

Op het gebied van presentatievaardigheid ben ik de afgelopen jaren al zeer sterk in verbeterd. Door veel les te geven ben ik van onzeker naar een steeds zekerder persoon voor een groep geworden. Door straks veel uren stage te lopen hoop ik zelfverzekerd en met een goed gevoel voor de klas te staan. 

Handschrift en schrijfvaardigheden zijn bij mij op een goed beginnend niveau, ik weet hoe de leerlingen het best kunnen werken, welke houding en materiaal hiervoor nodig is. Mijn handschrift is zeker leesbaar, maar aan elkaar schrijven is niet mijn sterkste punt. Onder het kopje handschrift en taal is zichtbaar hoe ik daaraan heb gewerkt. Verder kan ik nog werken aan de inhouden van bijvoorbeeld een methode en hoe leerlijnen eruit zien. Dit geldt ook voor de andere vakken omdat ik niet een baan in het onderwijs heb is dat voor mij allemaal nieuw. 

Tot slot hebben we het domein schrijfvaardigheid. Hieronder vallen verschillende onderdelen. Zelf heb ik nog erg moeite met spelling/grammatica vanwege mijn dyslexie. Daarom is dit iets wat ik tijdens de studie wil gaan verbeteren en wekelijks wil bijhouden. Dit is dan ook uitgeschreven in een leerdoel. Mijn voortgang is dan ook te vinden onder het kopje taal en handschrift. 


Leerdoelen Blok 3.1

Om mijn kennis van bovenstaande vakgebieden uit te breiden heb ik de onderstaande leerdoelen opgesteld. In het document hiernaast is de veredeling van de studie-uren te vinden. 

  1. Tijdens mijn school (en stage) wil ik mijn rekenvaardigheid uitbreiden en dit uit kunnen leggen aan leerlingen, dit ga ik doen aan de hand van de voorbereidingen voor de wiscat (rekenenvoordepabo.nl), dagelijkse rekentest via de mail en het uitleggen aan anderen.
  2. Ik wil mijn kennis uitbreiden op het gebied van geschiedenis en geestelijke stromingen door mij hierin te verdiepen tijdens de colleges, extra filmpjes schoolTV kijken en overzichten maken (zie kopje klaar voor de start Ak, Gs en Godsdienst). 
  3. Ik wil mijn kennis verbeteren voor het vak taal en dan met name grammatica en spelling. Dit ga ik doen aan de hand van de kennistoets van 10 voor de leraar en de dagelijkse toetsen die ik ontvang via de mail van Beterspellen.nl (zie kopje Taal en handschrift).

Waar sta ik nu in blok 3.4?

Opnieuw heb ik het cirkeldiagram ingevuld om zo mijn vaardigheden te vergelijken met het diagram van begin dit studiejaar. Deze is hiernaast te vinden. 

Als je kijkt naar het diagram heb ik mijzelf op elk gebied verder ontwikkeld. Dit door het volgen van de colleges en het toepassen tijdens de stage. Met name mijn kennis op het gebied van geestelijke stromingen is verbeterd. Dit komt mede door mijn stage op een Christelijke school, hier werd veel aandacht gegeven aan verschillende stromingen waardoor ik hier veel kennis over heb kunnen opdoen. Niet alleen theoretische kennis, maar ook het lesgeven op dit vakgebied heb ik veel kunnen uitoefenen. 

Daarnaast heb ik mijn rekenvaardigheid sterk kunnen uitbreiden door onder andere het leren voor de kennisbasis. Ook het lesgeven in rekenen heeft mij veel inzichten gegeven op welke manieren je dit kan doen. 

Door het vele lesgeven ben ik mij bewuster geworden als je kijkt naar presentatievaardigheden. Ik heb vaak mijzelf gefilmd tijdens het geen van de lessen om zo te kijken hoe ik voor de klas sta. Hierdoor kon ik goed reflecteren op bijvoorbeeld mijn houding, stemgebruik, zelfverzekerdheid en het gebruik van digibord. 


Leerdoelen voor komend studiejaar

Om mijzelf verder goed te kunnen ontwikkelen stel ik voor komend studiejaar nieuwe leerdoelen op, deze worden hieronder weergegeven:

  1. Tijdens de stage van blok 4.1 en 4.2 wil ik mijzelf verder ontwikkelen op het gebied van science. Dit ga ik doen door science lessen te geven waarbij ik let op organisatie en zorg voor talentmomenten.
  2. Tijdens het volgende studiejaar wil ik mij meer verdiepen in digitale geletterdheid in het basisonderwijs. Dit ga ik doen door mij in te lezen via het SLO, handboek digitale geletterdheid (Kennisnet) en ervaring op te doen in de praktijk. 
  3. Tijdens de stage van blok 4.1 en 4.2 wil ik mijn kennis die ik heb opgedaan over geschiedenis, aardrijkskunde en geestelijke stromingen toe kunnen passen in de praktijk. Dit ga ik doen door in de bovenbouw hierover lessen te geven. 
  4. Tijdens volgend studiejaar wil ik mij meer verdiepen in het handschriftonderwijs door methodes te bekijken en zelf actief te oefenen met het schrijven. Dit op het digibord, maar ook op het whiteboard. 

Reflectie op gestelde leerdoelen

Science

Tijdens de stage van blok 4.1 en 4.2 had ik als doel om mezelf verder te ontwikkelen op het gebied van science en tegelijkertijd te zorgen voor een goed georganiseerde lesomgeving waarin talentmomenten voor de leerlingen werden gecreëerd.

Een praktijkvoorbeeld waarin ik dit doel heb kunnen realiseren, was tijdens een les over magnetisme. Ik had een gevarieerd lesplan opgesteld met verschillende activiteiten om de leerlingen kennis te laten maken met dit concept. Ik begon de les met een korte introductie waarin ik de leerlingen nieuwsgierig maakte naar het onderwerp. Vervolgens gingen de leerlingen in groepjes aan de slag met een aantal experimenten waarbij ze magneten moesten gebruiken.

Tijdens het uitvoeren van de activiteiten lette ik goed op de organisatie van de les. Ik zorgde ervoor dat alle benodigde materialen klaar lagen en dat de groepjes duidelijke instructies hadden. Daarnaast bewaakte ik de tijd en zorgde ik ervoor dat elke groep voldoende tijd had om de opdrachten uit te voeren.

Na afloop van de activiteiten was er ruimte voor talentmomenten. Ik stimuleerde de leerlingen om hun eigen creativiteit en probleemoplossend vermogen in te zetten. Sommige leerlingen bleken bijvoorbeeld heel handig te zijn in het construeren van magnetische constructies, terwijl anderen juist goed waren in het stellen van kritische vragen. Ik gaf de leerlingen de vrijheid om hun talenten te laten zien en moedigde hen aan om elkaar te inspireren.

 

Geschiedenis

Tijdens mijn stage in blok 4.1 en 4.2 had ik als doel om de kennis die ik had opgedaan over geschiedenis, aardrijkskunde en geestelijke stromingen toe te passen in de praktijk door het geven van lessen aan de bovenbouw.

Een praktijkvoorbeeld waarin ik dit doel kon realiseren, was tijdens een les over de Middeleeuwen. Ik had vooraf uitgebreid onderzoek gedaan naar dit onderwerp en verzamelde relevante informatie en bronnen om de les interessant en leerzaam te maken voor de leerlingen.

Tijdens de les begon ik met een interactieve introductie waarin ik de leerlingen enthousiast maakte over het onderwerp. Ik stelde vragen om hun voorkennis te activeren en hen te betrekken bij het onderwerp. Vervolgens presenteerde ik de belangrijkste feiten en gebeurtenissen van de Middeleeuwen met behulp van visuele materialen zoals afbeeldingen en video's.

Daarnaast zorgde ik ervoor dat de les gevarieerd was en verschillende leervormen bevatte. Ik organiseerde een groepsactiviteit waarin de leerlingen in kleine groepjes een middeleeuws kasteel moesten bouwen met behulp van bouwmaterialen. Hierbij konden ze hun creativiteit en samenwerkingsvaardigheden inzetten.

Tijdens de les gaf ik de leerlingen ook de ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan over het onderwerp. Ik stimuleerde hun nieuwsgierigheid en moedigde hen aan om kritisch na te denken en hun eigen mening te vormen.

Ik merkte dat de leerlingen zeer betrokken waren bij de les en enthousiast deelnamen aan de activiteiten. Ze waren geïnteresseerd in de geschiedenis en stelden veel vragen om hun begrip te verdiepen. Door actief bezig te zijn met het onderwerp, konden ze zich beter inleven in de periode en begonnen ze verbanden te leggen met het heden.

Deze ervaring heeft mij laten zien hoe waardevol het is om mijn kennis toe te passen in de praktijk en leerlingen te betrekken bij het leerproces. Door interactieve en gevarieerde lessen aan te bieden, kon ik de leerlingen inspireren en hun interesse in geschiedenis, aardrijkskunde en geestelijke stromingen vergroten.

 

  • Mijn voortgang op het gebied van digitale geletterdheid is onder het kopje ''ICT'' terug te vinden.
  • Mijn voortgang op  het gebied van handschriftonderwijs is onder het kopje '''Taal en Handschrift'' terug te vinden