Kennis aardrijkskunde 

Aan de hand van de toets van de dag heb ik mijn kennis op het gebied van aardrijkskunde getest. Gedurende 5 weken heb ik iedere dag een kleine kennistoets gemaakt. Aardrijkskunde is een vak waar ik eindexamen in heb gedaan, waar ik goed in ben en leuk vind om te leren. Dit bleek ook uit de resultaten van de kennistoets, de score ligt vaak boven het gemiddelde. Ik kijk er dan ook echt naar uit om lessen in aardrijkskunde te geven en dit op een leuke manier vorm te geven, eventueel gekoppeld aan andere vakken. De resultaten van de korte kennistoetsen aardrijkskunde zijn te vinden in de afbeelding hiernaast. 


Kennis geschiedenis

Net als het vak aardrijkskunde heb ik aan de hand van de toets van de dag mijn kennis 5 weken lang op het gebied van geschiedenis getest. Ook geschiedenis is een vak waar ik examen in heb gedaan, dit is al die jaren alleen niet echt blijven hangen. Ondanks dat mijn kennis niet mega groot is vind ik geschiedenis wel interessant. Vooral thema´s als wereldoorlogen en jagers en boeren vind ik erg leuk. Deze vragen had ik dan ook beter gemaakt dan vragen van andere thema´s binnen de geschiedenis. Dat mijn kennis vergroot moet worden is ook terug te zien in de afbeelding hiernaast, ik scoorde vaak onder het gemiddelde. Geschiedenis is zeker een vak waarin ik mijn kennis moet gaan vergroten. 


Kennis geestelijke stromingen

Ook mijn kennis over geestelijke stromingen heb ik getest op de website van SamSam. Uit de kleine testen scoorde ik overal voldoende, zie afbeelding hiernaast. Toch vind ik van mijzelf dat ik hier mij meer in moet gaan verdiepen. Ook vanwege de multiculturele samenleving waarin wij leven. Je krijgt kinderen van verschillende culturen in je klas en moet weten hoe hiermee om te gaan. 

Naast de kennistoets heb ik ook begrippen bij elke Godsdienst geschreven waarvan ik als leerkracht vind dat leerlingen deze moeten kennen om het geloof te begrijpen. 


Wat ga ik doen om mijn kennis te verbreden?

Zoals hierboven al is besproken wil ik mijn kennis van verschillende vakken zeker uitbreiden. De onderstaande leerdoelen heb ik daarom ook gekoppeld aan de kerndoelen van het bijbehorende vak. 

  1. Ik wil mijzelf als toekomstige leerkracht verder ontwikkelen op het gebied van geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een grote rol spelen. Dit ga ik doen aan de hand van de website SamSam, een aflevering van het klokhuis (veelkleurig Nederland), een serie over Nederland migratieland en een informatief boek: Religies van de wereld. Elk blok werk ik een andere religie uit, hiernaast heb ik een PowerPoint gemaakt over het hindoeïsme. 
  2. Ik wil mijzelf als toekomstige leerkracht beter ontwikkelen over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Dit ga ik doen aan de hand van Canon van Nederland en het maken van een overzicht per tijdvak (document hiernaast)
  3. Ik wil mijzelf als toekomstige leerkracht verver ontwikkelen op het gebied van bevolking en ruimte en grenzen en identiteit. Dit zijn thema's die op de basisschool terugkomen bij het vak aardrijkskunde en waar ik de meeste fouten in heb gemaakt bij de kennistoets. Dit ga ik doen aan de hand van de website en korte toetsen van Studiopabo. 

Waar sta ik na het eerste jaar?

Afgelopen schooljaar heb ik aan het thema uitvindingen de vakken aardrijkskunde en geschiedenis gekoppeld. Maar meer leservaring heb ik nodig om mijzelf competent te voelen binnen dit vakgebied. Omdat ik een bovenbouw groep krijg volgend schooljaar zal ik meer ervaring opdoen in het lesgeven in deze vakken. Daarom laat ik de bovenstaande leerdoelen staan, deze blijven in ontwikkeling. Wel komt hier het volgende leerdoel bij:

4. In het komende schooljaar wil ik meer ervaring opdoen in het lesgeven van aardrijkskunde, geschiedenis en Godsdienst. Dit ga ik doen tijdens mijn stage aan de hand van de methode die zij hanteren. 


Waar sta ik aan het eind van mijn studie?

Tijdens mijn stage gedurende mijn tweede jaar van mijn studie heb ik mij ingezet om meer ervaring op te doen in het lesgeven van aardrijkskunde, geschiedenis en Godsdienst.

Een praktijkvoorbeeld waarin ik mijn ontwikkeling als leerkracht heb laten zien, is tijdens een aardrijkskundeles over Nederland, de provincies en hoofdsteden. Ik heb de les interactief gemaakt door gebruik te maken van de kaarten via Gynzy en de leerlingen actief te betrekken bij het benoemen van de provincies en hun hoofdsteden. Door de leerlingen zelf te laten ontdekken en actief te laten deelnemen, creëerde ik een dynamische leeromgeving waarin ze plezier hadden en tegelijkertijd leerden. 

Een ander praktijkvoorbeeld betreft de geschiedenisles over de Middeleeuwen. Ik heb ervoor gekozen om de les levendig te maken door gebruik te maken van visuele materialen, zoals afbeeldingen en video's. Daarnaast heb ik groepsactiviteiten georganiseerd waarbij de leerlingen samenwerkten aan opdrachten over verschillende aspecten van de Middeleeuwen, zoals het kasteelleven en ridders. Door samen te werken, leerden de leerlingen niet alleen van mij, maar ook van elkaar. Dit zorgde voor een positieve sfeer in de klas en stimuleerde hun betrokkenheid bij het onderwerp.

Tijdens mijn LiO-stage in groep 5 heb ik een les gegeven over verschillende religieuze feesten. Het doel van de les was om de leerlingen bewust te maken van de diversiteit aan religies en hun bijbehorende feesten.

Ik begon de les door samen met de leerlingen een mindmap te maken van de verschillende religies die ze kenden. Vervolgens introduceerde ik enkele belangrijke religieuze feesten, zoals het kerstfeest, het suikerfeest en het diwali-feest. Ik gebruikte afbeeldingen en korte verhalen om de betekenis en tradities van deze feesten uit te leggen.

Daarna gaf ik de leerlingen de opdracht om in groepjes van twee of drie een religieus feest te kiezen en hier een presentatie over te maken. Ze moesten onderzoek doen naar de oorsprong van het feest, de gebruiken en tradities, en de betekenis ervan voor de gelovigen. De leerlingen gebruikten verschillende bronnen, zoals boeken en internet, om informatie te verzamelen.

Tijdens de presentaties waren de leerlingen erg enthousiast en betrokken. Ze deelden hun kennis en lieten afbeeldingen zien om de feesten visueel te ondersteunen. Na elke presentatie hadden we een korte discussie waarin de leerlingen vragen konden stellen en inzichten konden delen.

Deze praktijkvoorbeelden illustreren mijn groei als leerkracht in het lesgeven van aardrijkskunde, geschiedenis en Godsdienst. Ik ben er trots op dat ik de leerlingen heb kunnen inspireren en betrekken bij hun leerproces.