Mensfiguur met rollen
Als toekomstige leerkracht dien je te beschikken over verschillende rollen, zoals:
- Didacticus = In de rol van didacticus stimuleer en motiveer ik als leerkracht het leren van leerlingen, zodat de leerlingen het geleerde uiteindelijk zonder mijn begeleiding kunnen toepassen. Dit wordt gedaan aan de hand van een rijke leeromgeving, effectieve instructie en ondersteuning.
- Verbinder = Hierin staat het samenwerken binnen de school en de groep centraal. Daarnaast is contact met de omgeving belangrijk, hieronder kun je de ouders van de leerlingen rekenen. Communicatie is essentieel om de ouders te verbinden met de school en taken van de leerlingen.
- Onderzoeker = Als leerkracht ben ik bewust van mijn eigen handelen en reflecteer op mijn rol als leerkracht om zo te kijken waar bij te sturen. Daarnaast in staat zijn om op een onderzoekende wijze te werken, om bestaand onderzoek te kunnen lezen en gebruiken in de praktijk.
- Pedagoog = Als leerkracht zorg ik voor een veilig leerklimaat in de klas en heb ik aandacht voor de basisbehoeften competentie, relatie en autonomie. Ik geef aan welke regels gelden in de klas, corrigeer leerlingen, geef positieve feedback en reageer met behoud van de relatie. Leerlingen worden persoonlijk aangesproken op hun gedrag. In de rol van pedagoog kom ik als leerkracht tegemoet aan de emotionele en sociale behoeften van leerlingen.
- Beïnvloeder = De rol van de beïnvloeder gaat over de professionele identiteit en bewustwording van de voorbeeldfunctie die je hebt als leerkracht. Wat is jouw positie in de wereld en hoe kun je de wereld van jezelf én die van je leerlingen verbreden en verdiepen?
Waar sta ik?
In het document zijn deze rollen weergegeven in een mensfiguur. Met rode stippen is aangegeven welke rol ik meer beheers dan de andere, hoe meer stippen bij de rol hoe meer ik daarvan denk bewust competent te zijn in die rol.
De rol waarvan ik mij bewust meer competent in denk te zijn is de rol van pedagoog. Dit omdat ik vriendelijk ben, positief, rustig, benoem het gewenste gedrag, corrigeert waar nodig etc. Tijdens mijn werk kom ik hier dagelijks mee in aanraking waardoor ik mijzelf hierin verder heb ontwikkeld dan in andere rollen.
De rol waarvan ik mij bewust minder competent in denk te zijn is de rol van de beïnvloeder/verbinder. Je staat niet alleen in verbinding met de leerlingen maar ook met ouders, collega's etc. Vanuit mijn vorige studie kwam dit weinig naar voren waardoor ik hier graag meer competent in wil worden. Dit zal tijdens het stagelopen ook zeker aan bod komen net als de andere rollen.
Wel vind ik het van belang mijzelf in alle rollen te verbeteren tijdens mijn stage en in mijn verdere loopbaan als leerkracht door telkens nieuwe doelen op te stellen wat ik als leerkracht wil bereiken.
Waar sta ik na het eerste studiejaar?
Ook nu heb ik opnieuw het mensfiguur ingevuld. De afgelopen stageperiode bleek dat mijn verwachtingen juist te zijn over de rol pedagoog. Dit ging mij heel natuurlijk en goed af tijdens het lesgeven. Wel heb ik heel veel informatie opgedaan om iedere leerling op zijn/haar eigen niveau de lesstof aan te bieden. Hoe meer ik de leerlingen leerde kennen, hoe beter ik interventies kon toepassen op individueel en groepsniveau.
Waar ik ook bewust aan heb gewerkt is de competentie beïnvloeder, verbinder en onderzoeker. Tijdens de stage heb ik een actieve houding, stel vragen en toon interesse om mijzelf te ontwikkelen. Door bijv. deel te nemen aan de oudergesprekken laat ik zien dat ik op zoekt ben naar het vak van leerkracht en alles wat daarbij komt kijken. Verder heb ik mijn visie op onderwijs verder kunnen aanvullen doordat ik meer ervaring heb als leerkracht en we een dagje mee konden lopen bij een Jenaplan basisschool. Hier heb ik veel uit kunnen halen hoe ik later mijn onderwijs wil gaan vormgeven.
In het nieuwe mensfiguur is er dan ook een verplaatsing zichtbaar van de hoeveelheid stipjes per rol. In de komende stages is het belangrijk om op elk gebied mijzelf verder te ontwikkelen door open te staan voor feedback en te blijven reflecteren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb